Freidigs 70 års jubileum i Rakkestad kirke. 18.11.2018.

 

Sangkoret Freidig,- en verdig 70 års jubilant som

ble hyllet av en fullsatt kirke!

Våre gjester var Erik Andrè Hvidsten som har en fabelaktig stemmeprakt, sammen med  Pianist Kari Stokke som er like fabelaktig på piano, var med og satt farge på konserten og gjorde den til det den ble. Vi må også berømme vår fine dirigent Else Haug som greier å få koret til å gjøre akkurat det hun vil vi skal gjøre, noe hun til gangs greide denne gangen. ( Takk for at du holder ut med oss Else )

Programmet

 Sangkoret Freidig holdt 70-års jubileumskonsert i Rakkestad kirke søndag 18. november foran fullsatte benkerader. Erik-André Hvidsten og pianist Kari Stokke var gjesteartister. De var også med på noen av Freidig sine stykker i tillegg til sine egne.

Utdrag fra Rakkestad Avis.

Det var helt fantastisk. Kor og solister var fremragende. Arrangementene flotte, og dirigent Else Haug energisk. Erik-André Hvidsten og Kari Stokke har vi hørt før, men aldri sangkoret Freidig, som imponerte, sier Marit Angell-Petersen fra Sarpsborg som satt på første rad sammen med Mette Østensvik, Astrid Westbye og Lars Rode.

Angell-Petersens venner var mildt sagt like begeistret

Det var en morsom konsert. Ikke bare musikkmessig bra, men også hele innholdet. Det var mye humor, som jeg setter pris på, sa Astrid Westbye fra Rakkestad.

Lars Rode fra Fredrikstad falt for Erik-André Hvidsten og Kari Stokkes avdeling med Erik Bye sine gamle tekster, mens Mette Østensvik som egentlig er en del av koret, måtte være tilhører på å selveste jubileumskonserten. 

Stolt av å få være med

70 år har gått siden koret ble etablert på Ytterskogen i 1948. Den gang het den første dirigenten Oddvar Østby. Ansvaret for sangkoret må ha vært til glede for tidens dirigenter, for det har bare vært fem dirigenter i Freidig på 70 år. Oddvar Østby 1948-1949, Einar Pettersen 1951-1952, Helge Bjering Strand fra 1953-1977, Ole Christian Haug fra 1978-1999, og datteren til sistnevnte, Else Haug fra 1999- i dag.

Else Haug var en av attraksjonene under Freidigs jubileumskonsert i Rakkestad kirke søndag. Det syntes hvertfall Erik-André Hvidsten.

– Det er utrolig å sitte foran på første rad når jeg selv ikke synger og bare høre og oppleve dette koret. Og så kan jeg snu meg mot publikum fra benkeplassen, og se Else (Haug) og måten hun dirigerer koret på. Jeg kunne ønske dere alle kunne se henne forfra og se den energien hun skaper. Jeg er stolt av på få være med på denne jubileumskonserten, det er stas, sa Erik-André Hvidsten før han innledet sin avdeling med gamle Erik Bye-tekster sammen med pianist Kari Stokke.

– Kari og jeg har et eget Erik Bye-program som vi har gjort før. En større bauta enn Erik Bye tror jeg ikke Norge har hatt. Hans univers er så sterkt, og det er deilig å ta opp igjen denne musikken her i Rakkestad foran en fullsatt kirke, sa Hvidsten og innledet deretter sangen «Vår beste dag».

Publikum fikk til og med høre årets første juleframføring av Erik-André Hvidsten mot slutten av konserten, «O`helga natt», som han har blitt så kjent for fra sine faste julekonserter i Sarpsborg kirke.

– Det er fantastisk å fortsette denne konserten etter Erik-André Hvidsten, sa dirigent Else Haug etter en av sarpingens framførelser.

Freidig leverte også sang av høy klasse fra et repertoar av gammelt og nytt.

– Det er utrolig morsomt å holde en slik konsert med slike musikalske gjester i en fullsatt Rakkestad kirke. Jeg håper publikum liker det vi gjør, sa Else Haug underveis, og fikk vel svaret etter hver eneste sang, taktfast og lang applaus.

Etter konserten ble det delt ut klemmer og blomster, og det var rørte og lettede korister i kirkens midtgang.

– Så utrolig moro. Det var ordentlig trykk her inne i kirken, helt fullsatt. Å ha med Else (Haug) som dirigent, Erik-André Hvidsten og Kari Stokke, gir så mye energi. Det løfter hele koret. Og så er det virkelig moro å få til noe vi har jobbet så lenge mot, det gir oss mestringsfølelse, og spesielt når vi ser at publikum liker det, sa Anne Johansen og Anne Grete Bakke til RA.

 Dette var konsertprogrammet:

Oh, What a day - Asmussen/Hallberg
All things bright and beautiful - Rutter
Englers Kor - Sommerro

Erik-André Hvidsten og Kari Stokke - egen avdeling (tre Erik Bye låter)

Blowin in the wind - Dylan
Black Bird - Lennon/McCartney
Tears in heaven - Clapton
Kärlekens tid - Andersson/Eggehorn
Laudate - Nystedt

Erik-André Hvidsten og Kari Stokke - egen avdeling

A Clare Benediction - Rutter
Amazing Grace - American Folketone
You Raise me up - Løvland