til Sangkoret Freidigs hjemmeside.
Søndag kveld var det duket for konsert i Rakkestad kirke. Kjell G. Haugen Trad. Band og Sangkoret Freidig trakk så å si fullt hus. Og selv om korets dirigent Else Haug for bare noen uker siden hadde vært gjennom en skulderoperasjon lot hun seg ikke stoppe.
–Det var jo litt spennende og uvant, innrømmet dirigenten etter en vel gjennomført konsert.
Gir mye energi
– Det er godt vi ikke bare bruker hendene når vi dirigerer. Vi bruker jo hele kroppen, smilte hun.
Engasjementet og innlevelsen til dirigenten, og til koret for øvrig, var upåklagelig. Muligheten til å kunne slippe seg løs i et jazz-samarbeid med Kjell G. Haugen Trad. Band kunne hun ikke la gå fra seg.
–Koret gir så mye energi. Det er godt å kunne slippe seg løs litt. Samarbeidet med bandet er ikke et vanskelig samarbeid, synes Haug.
Egne avdelinger
Ett av konsertens to trekkplastere, Kjell G. Haugen Trad. Band er for flere kjent som tidligere Stokstad/Jensen Trad. Band.
–Hva er dette trad. for noe egentlig? Det er det mange som har lurt på, sa Kjell G. Haugen under konserten og forklarte videre:
–Trad. er fordi det er tradisjonell jazz vi spiller.
Og det fikk bandet bevist i kirken søndag kveld. Det ble både samspill med de to aktørene og egne avdelinger der begge spilte hver for seg. Konserten ble åpnet med «Spirituals» arrangert av Vidar Hansen.
Satte pris på jazzen
Bandet og sangkoret kan trygt sies å ha hver sine musikalske tradisjoner. Sangkoret Freidig er kjent for alt fra klassisk og kirkemusikk til pop og rock. Mens bandet holder seg til god, gammel jazz. Gjerne fra jazzens spede start.
Jazz er ikke en sjanger Freidig jobber så ofte med, men koret viste å sette pris på sjangeren og viste stor sangglede.
Å sette gla'jazzen i fokus var målet for konserten.
–Vi hadde det ordentlig gøy da vi var her for nøyaktig fem år siden. Vi er gamle og grå mesteparten av oss nå også, sa en lattermild Haugen, som lovte litt fornyelse siden sist gang han og bandet med samme navn gjestet bygda.
Haugen tok publikum med på en liten musikalsk reise gjennom jazzens historie.
Han benyttet anledningen til å fortelle litt om jazzens opprinnelse og utvikling.
Gamle, gode klassikere
–Repertoaret er gammelt og godt, som oss, sa Haugen før bandet startet på avdelingen uten kor.
«At The Jazz Band Ball» fra 1917 var blant de gode, gamle klassikerne som ble fremført. Denne ble fulgt av blant annet «The Lonesome Road» og «Alligator Crawl», som etter sigende skal være inspirert av krokodiller. «That's A Plenty» avsluttet bandet med før sangkoret overtok og startet på sin avdeling. Denne skapte en sterk kontrast til jazzen publikum nettopp hadde fått servert. Men malplassert, det var den ikke.
–Fundamentet til jazzen ligger mye i det vi spiller, sa Else Haug til et lydhørt publikum.
Koret startet med «Locus iste» av Bruckner og fortsatte med «O Bli Hos Meg» og Mozarts «Ave verum corpus».
Konserten kan oppsummeres som svært variert med noen rolige partier men også mye engasjerende jazz som gjorde det vrient å sitte helt i ro. Det skal nevnes at flere av arrangementene var ved Vidar Hansen.
– Og det skulle ikke forundre meg om han sitter et sted her i salen, sa Kjell G. Haugen, som fikk et bekreftende nikk et sted fra kirkebenken. Det vanket for øvrig roser på både Hansen, den ustoppelige dirigenten og bandmedlemmene etter en vellykket konsert der jazzen fikk stå i fokus